Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک نماینده ادوار مجلس با اشاره به اختلافات موجود میان ایران و آذربایجان گفت: در دورانی که اتحاد جماهیر شوروی از هم پاشیده شده بود تنها آذربایجان بود که با مشکلات عدیده‌ای استقلال خود را به دست آورد و در زمان حیدر علی‌اف ما بسیار به او کمک کردیم، همچنین ارتباطات زیادی را برای آنها ایجاد کردیم تا مردم نخجوان به مشکل برنخورند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«محمدجواد جمالی نوبندگانی»، نماینده ادوار مجلس، در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا در خصوص اظهارات اخیر رئیس جمهور آذربایجان اظهار کرد: تصور می‌کنم در قسمتی از مرزهایمان که تاکنون مشکلی نداشتیم، اختلافاتی در حال بروز است. من فکر می‌کنم دست‌هایی در کار است به‌خصوص در شمال غرب ایران که پیوندهای تاریخی با کشورهای همسایه از نظر فرهنگی، سیاسی و مذهبی داریم.

او افزود: قبلا کمترین مشکلات را در آن قسمت‌ها داشتیم و الان این مسیر می‌تواند دروازه‌ای برای ورود ما به اوراسیا باشد؛ صهیونیست‌ها اقداماتی طراحی می‌کنند که ما را از این ظرفیت سیاسی و جغرافیایی محروم کنند.

جمالی نوبندگانی ادامه داد: در دورانی که اتحاد جماهیر شوروی از هم پاشیده شده بود تنها آذربایجان بود که با مشکلات عدیده‌ای استقلال خود را به دست آورد و در زمان حیدر علی‌اف، پدر آقای الهام علی‌اف، ما بسیار به او کمک کردیم. همچنین ارتباطات زیادی را برای آنها ایجاد کردیم تا مردم نخجوان به مشکل برنخورند. همچنین در جنگ آذربایجان با ارمنستان در یک اقدام بی‌سابقه حتی رهبری موضع گرفتند و از آذری‌نشینان حمایت کردند.

او تصریح کرد: به نظر من ترکیه در این مسائل نقش دارد. آقای اردوغان باید بداند وقتی در ترکیه کودتا شد آقای ظریف تا صبح نخوابیدند و حمایت کردند. اولین کشوری بودیم که از آقای اردوغان حمایت و پیگیری کرده و کودتا در ترکیه را محکوم کردیم. من فکر می‌کنم دست صهیونیست‌ها در این موضوع دخالت دارد و آقای علی‌اف بایستی که یک درک صحیحی از جغرافیا داشته باشد.

این نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آقای علی‌اف باید کاملا تفاوت ایران و ارمنستان را درک کند و فکر نکند آن‌طور که توانسته اقداماتی را با همکاری برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در خصوص ارمنستان انجام داده، می تواند با ایران هم همین این مسیر را در پیش بگیرد؛ به نظر می‌رسد آقای علی‌اف دچار اشتباه محاسباتی شده است.

او متذکر شد: متاسفانه احساس می‌کردیم بعد از اینکه روحانی نزدیک به دربار علی‌اف، آن حرف‌ها را راجع به جمهوری اسلامی زد آقای علی‌اف این اظهارات را تصحیح می‌کند ولی دیدیم این موضوع هماهنگ شده است. به نظر من جمهوری اسلامی باید از موازنه قدرت و مولفه‌های قدرت خود در جهت اینکه برخی اشتباه محاسباتی انجام ندهند استفاده کند و شاید مانوری که ایران هم انجام داد در همین راستا باشد.

گفتنی است؛ طی چند هفته گذشته اختلافات بین تهران و باکو بر سر عبور کامیون‌های ایرانی از منطقه مورد مناقشه بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان خبرساز شده و واکنش مقامات دو کشور را نیز به دنبال داشته است. در این خصوص الهام علی‌اف، رئیس‌‌‌جمهوری آذربایجان، از ورود غیرقانونی کامیون‌های ایرانی به منطقه قره‌باغ ابراز نارضایتی کرد و گفت این کامیون‌ها برای استفاده از خاک آذربایجان باید مالیات بدهند. این اظهارات علی‌اف، واکنش سعید خطیب‌زاده، سخنگوی دستگاه دیپلماسی، را به همراه داشت و خطیب‌زاده تاکید کرد در حالی که روابط خوب و محترمانه‌ای میان دو کشور وجود دارد و مسیرهای معمول ارتباطات میان دوطرف در بالاترین سطح وجود دارد، بیان آن به این شیوه «مایه تعجب» است.

انتهای پیام/ 4

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: برنا رئیس جمهور ایران مشکلات استقلال پدر جنگ ارمنستان ترکیه مجلس شورای اسلامی جمهوری اسلامی ایران جمهوری اسلامی آذربایجان الهام علی اف آقای علی اف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۷۴۷۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۰ واگن جدا شده محموله های ترانزیتی افغانستان به مرز رازی رسید

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، ماجرای محموله ترانزیتی افغانستان از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز شد که پس از گذشت چند روز  کنسرسیوم ایرانی توسعه ریلی افغانستان خبر از توقف این قطار ترانزیتی به دلیل عدم  تامین لوکوموتیو را داد که پس از آن بلافاصله شرکت راه آهن آن را تکذیب کرد چراکه عبور بارهای ترانزیتی از کشورهای مختلف، ابتدا تشریفات قانونی و هماهنگی لازم و اخذ مجوز برای عبور بار از کشورهای میانی مسیر انجام شده و سپس نسبت به اعزام قطار اقدام می‌شود. این در حالی است که برای عبور قطار ذکر شده از افغانستان به ترکیه از مسیر ایران، هماهنگی مربوطه و در نهایت صدور مجوز راه آهن جمهوری اسلامی ایران انجام نشده است.

پس از آن شرکت راه آهن چندین بار آمادگی خود برای حمل این بار پس از کسب مجوزهای لازم از گمرک اعلام کرد.

امروز هم شرکت راه آهن اعلام کرد با وجود طی نشدن روال قانونی و عدم اخذ مجوز از سوی "کنسرسیوم ریلی افغانستان"، با توجه به رویکرد توسعه‌ای راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران در حوزه کریدورهای بین‌المللی ریلی، راه‌آهن از روز دوشنبه (سوم اردیبهشت ماه) آمادگی خود برای اعزام ۱۰ واگن موجود در مرز "شمتیغ" به ترکیه را اعلام کرده است.

شرکت راه آهن اعلام کرد  با توجه پیگیری های انجام شده  و با وجود عدم اخذ مجوزهای لازم و عدم هماهنگی با راه آهن جمهوری اسلامی ایران، ۱۰ واگن محموله صادراتی کشور افغانستان به ترکیه که لکوموتیو آن توسط مجموعه موسوم به کنسرسیوم جدا شد و در مرز شمتیغ رها شده بود، روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت، توسط راه‌آهن ایران و با همراهی مرزبانی کشور به سمت مرز رازی در غرب کشور حمل شد.

همچنین راه آهن جمهوری اسلامی ایران، آمادگی خود را برای حمل قطار دوم محموله تجاری پس از انجام تشریفات گمرکی و مرزبانی توسط صاحبان بار و شرکت فورواردر اعلام می‌کند.

در پی اطلاع رسانی‌های گذشته تاکید می‌شود که مجموعه موسوم به «کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان» بدون طی روال قانونی اعم از اخذ مجوزهای مرزبانی و گمرک و همچنین عدم اخذ مجوز از راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان متولی حمل‌ونقل ریلی کشور، اقدام به ارسال تعداد ۱۰ واگن با محموله تجاری به مرز شمتیغ و سپس رها کردن این واگن‌ها در شمتیغ کرد و کوشید با فشارهای رسانه‌ای و توسل به برخی ادعاهای بعضاً کذب، نسبت به عبور این بار از مسیر ریلی جمهوری اسلامی ایران اقدام کند.

طبق اعلام شرکت راه آهن حمل بخش نخست محموله تجاری را روز پنجشنبه (۱۳ اردیبهشت( آغاز کرد و این محموله روز شنبه گذشته (۱۵ اردیبهشت) از تهران نیز عبور کرد و اکنون در مسیر مرز رازی واقع در شمال غرب کشور است. همچنین راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود به‌منظور حمل محموله تجاری بعدی را پس از کسب مجوزهای لازم از سوی مراجع ذیربط از جمله مرزبانی و گمرک اعلام می‎‌کند.

راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران تاکید می‌کند برقراری خط دائمی تبادلات تجاری ریلی افغانستان به ایران مستلزم انجام اصلاحات لازم بر روی خطوط ریلی افغانستان برای رسیدن به استانداردهای مورد نیاز و همچنین انجام روال اداری و تشریفات قانونی لازم شامل اخذ مجوزهای مربوطه از مرزبانی، گمرک و راه‌آهن توسط فورواردرها خواهد بود.

راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست دولت سیزدهم مبنی بر توسعه ارتباط با همسایگان، ضمن تاکید مجدد بر تمایل خود برای گسترش هرچه بیشتر حمل ریلی محموله‌های تجاری افغانستان به صورت صادرات، واردات یا ترانزیت آمادگی خود به‌منظور کمک به بهسازی و بازسازی خطوط مربوطه و تسریع در برقراری مبادلات تجاری ریلی میان دو کشور ایران و افغانستان را اعلام می‌دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی

دیگر خبرها

  • رئیسی یک قانون جدید ابلاغ کرد
  • سفیر نیوزلند در ایران: از سفر به قزوین هیجان زده شده ام
  • درخواست اتحادیه اروپا از چین درباره ایران
  • ۱۰ واگن جدا شده محموله های ترانزیتی افغانستان به مرز رازی رسید
  • نفت باکو همچنان از ترکیه به اسرائیل می‌رسد
  • بندر جدیدالاحداث بوموسی آخرین بندرگاه دریایی جمهوری اسلامی ایران
  • مذاکره جمهوری آذربایجان و اروپا برای توسعه کریدور میانه
  • سبک بسکتبال ایران باید تغییر کند
  • ۲۳ استان گرفتار سیلاب/ امدادرسانی به ۵ هزار نف
  • ۲۳ استان گرفتار سیل و آبگرفتگی/امدادرسانی به ۵ هزار نفر