Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - وب سايت خانه طرح: امروزه در بسياري از کشور هاي جهان شاهد مجموعه هاي فرهنگي هستيم که هويت ملي و فرهنگي خود را در قالب يک ساختمان که نماد آن کشور نيز هست به بازديدکنندگان خود نشان مي دهد . طراحي مرکز فرهنگي حيدر علي اف يکي از نمادهاي بسيار زيبا در جمهوري آذربايجان ، شهر باکو محسوب ميگردد و طراحي اين ساختمان توسط معمار فقيد "زاها حديد” صورت گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در اين بخش قصد داريم نگاهي عميق تر به طراحي معماري و داخلي اين مرکز فرهنگي هنري در شهر باکو بيندازيم .




معمار: زاها حديد

محل احداث: باکو، جمهوري آذربايجان

طراحان: زاها حديد، پاتريک شوماخر

طراح پروژه و معمار: سافت کايا بکيروگلو

کارفرما: جمهوري آذربايجان

متراژ زمين : 101801.0 متر مربع

سال تکميل پروژه: 2013

عکاسان: ايوان بان، هوفتن کرو، هلن بينه

توليد کنندگان: ليندنر، پنترون










"سبه” عنوان بخشي از اتحاد جماهير شوروي سابق، شهرسازي و معماري باکو، پايتخت آذربايجان، واقع در سواحل غربي درياي خزر، به شدت تحت تاثير برنامه ريزي هاي آن دوران قرار گرفته بود . از زمان استقلال خود در سال 1991، جمهوري آذربايجان نوسازي و توسعه ي زيرساخت هاي معماري شهر باکو را آغاز نموده و بخش باستاني شوروي سابق را از آن جدا کرده است .




گروه معماري زاها حديد به عنوان معماران طراحي مرکز حيدر علي اف در نظر گرفته شده و در سال 2007 به رقابت با ديگر گروه هاي معماري پرداخته اند. اين مرکز به عنوان يکي از بهترين ساختمان هاي اوليه براي برنامه هاي فرهنگي کشور آذربايجان منصوب شده است. طراحي اين مرکز به گونه اي صورت گرفته است که مي تواند نمادي از فرهنگ آذري و خوش بيني ملت، نسبت به آينده را نشان دهد .










مفهوم طراحي



طراحي مرکز حيدر علي اف ارتباط مستمر و سيالي را بين ميدان اطراف آن و بخش داخلي ساختمان بوجود آورده است. ميدان به بخشي گفته مي شود که به تمام بافت هاي شهري باکو دسترسي دارد. از اين بخش براي برگزاري جشن هاي آذري معاصر و سنتي استفاده مي شود. حجم هاي استادانه مانند اشکال موج دار، شکاف ها، چين ها، و خميدگي هاي موجود اين ميدان را به يک چشم انداز معماري شگرف در باکو تبديل کرده است. از اين مکان براي انجام توابعي مانند خوش آمدگويي، استقبال، و هدايت بازديد کنندگان به سطوح مختلف داخلي استفاده مي شود. در راستاي تحقق اين امر، اين ساختمان به چشم اندازي از معماري شهري در ميدان، زمين، و بخش داخلي و خارجي تبديل شده است .










براي اين منطقه، سياليت در معماري چيز چندان جديدي نيست. در معماري اسلامي رديف ها، شبکه ها، و يا دنباله اي از ستون ها به مانند درختاني عمل نموده اند که فضايي غير سلسله مراتبي را ايجاد خواهند نمود. الگوهاي خوشنويسي و زينتي نيز به طور مداوم از فرش به ديوار، ديوار به سقف، سقف تا گنبد کشيده شده اند. اين دسته از ويژگي ها تمايز خاصي را بين عناصر و اشکال معماري بوجود آورده اند. هدف از انجام اين کار درک تاريخ معماري در نظر گرفته شده است. به عبارت ديگر، تقليد و يا پايبندي محدود به پيکرنگاري گذشته مد نظر نبوده و تنها فهم عميق تر از آثار گذشته و تفسير پايدار و محکم از آن ها مورد هدف است. در پاسخ به توپوگرافي خالص، اين پروژه چشم انداز دقيقي از ايجاد اتصالات و مسيرهاي جايگزين بين ميدان عمومي، ساختمان، و پارکينگ زيرزميني را معرفي کرده است. اين راه حل از حفاري ها و محل هاي دفن زباله ي اضافي جلوگيري نموده و ضررهاي اوليه را به ويژگي هاي کليدي طرح تبديل نموده است.







هندسه، ساختار، ماديت

پوسته ي ساختمان يکي از مهم ترين عناصري است که اين پروژه ي معماري را به چالش کشيده است. دستيابي به يک سطح صاف و همگن به طيف گسترده اي از توابع مختلف، ساخت و ساز، و سيستم هاي فني نيازمند است تا بتواند پوسته ي ساختمان را به صورت يکپارچه در آورد. براي مراقبت و ارتباطات مداوم از اين پيچيدگي ها از محاسبات پيشرفته اي استفاده شده است.







در ساخت مرکز حيدر علي اف از يک ساختار بتني و يک قاب فضايي فوق العاده استفاده شده است. به منظور دستيابي به يک فضاي آزاد و بزرگ، عناصر ساختار عمودي توسط پوشش ها و ديوارهاي پرده اي جذب شده اند. هندسه ي به کار رفته در اين بنا از ساختارهاي غير متعارفي (مانند ستون هاي منحني شکل) تشکيل شده است که مي تواند نقض بسزايي را دستيابي به پوشش معکوس سطح زمين به غرب و شرق ساختمان ايفا نمايد.







قاب فضايي اين بنا با ايجاد ساختاري جديد ، زمان ساخت اين پروژه را به طرز چشمگيري کاهش داده است. اين در حالي است که زير سازي ساختمان به عنوان سمبلي از يک رابطه ي انعطاف پذير بين شبکه ي سفت و سخت از قاب فضايي و درزهاي موجود در روکش فلزي نماي خارجي در نظر گرفته شده است. به نظر مي رسد که اين ارتباط از يک فرآيند منطقي و پيچيده ي هندسي و با استفاده زيبايي شناسي نشئت گرفته است. در اين پروژه، بتن مسطح به الياف شيشه (GFRC) و فيبرهاي پلي استري تقويت شده (GFRP) به عنوان مواد روکش ايده آل انتخاب شده اند، زيرا آن ها مي توانند انعطاف پذيري قدرتمندي را طراحي ساختمان فراهم آورده و در موقعيت هاي مختلف اعم از ميدان، مناطق انتقالي، و پوشش ها ، عملکرد بسيار متفاوتي را از خود نشان دهند.










در اين ترکيب معماري، اگر سطح موزيکال باشد، درز بين پانل ها به صورت ريتميک در خواهد آمد. براي ايجاد پانل هاي منطقي و حفظ تداوم در سراسر ساختمان مطالعات بسياري پيرامون هندسه و نقش آن در معماري صورت گرفته است. اين درزها درک بيشتري از مقياس پروژه را ترويج داده اند. آن ها بر تحول مستمر و حرکت ضمني از هندسه تاکيد نموده و يک راه حل عملي براي مسائل ساخت و ساز مانند توليد، حمل و نقل، و مونتاژ را ارائه نموده اند؛ از طرفي ديگر، ارائه ي پاسخ براي سوالات فني مانند علت انحراف، بارهاي خارجي، تغيير دما، فعاليت هاي لرزه اي و وزش باد از ديگر نتايج ذکر شده براي اين امر است.







براي تاکيد بر ارتباط مداوم بين ساختمان بيروني و داخلي، طراحي روشنايي مرکز حيدر علي اف بسيار با دقت در نظر گرفته شده است. استراتژي طراحي روشنايي در طول روز و شب متفاوت خواهد بود. در طول روز، ساختمان منعکس کننده ي نوري است که به طور مداوم ظاهر اين مرکز را با توجه به زمان روز و چشم انداز آن تغيير مي دهد. استفاده از شيشه هاي نيم بازتابنده مي تواند حس کنجکاوي انسان را تحريک نموده و نماي محوي از داخل ساختمان را نشان دهد. در طول شب، اين ويژگي تغيير موضع داده و با انعکاس نور از داخل بر روي سطوح خارجي همراه شده است. در راستاي تحقق اين امر، ميزان سياليت بين قسمت داخلي و خارجي ساختمان حفظ خواهد شد .







مانند تمام کارهاي قبلي، طراحي مرکز حيدر علي اف از تحقيقات و پژوهش هاي توپوگرافي تغيير نموده و به سمت نقش مرکز در چشم انداز فرهنگي گسترش يافته است. با به کارگيري اين روابط، طراحي پروژه در اين زمينه جاسازي شده و امکانات فرهنگي زيادي را براي آينده ي کشور آشکار کرده است.


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۷۹۸۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم راه اندازی مرکز فرهنگی هنری در مسکن مهر رشت

به گزارش خبرنگار مهر، کیا عاشوری بعد از ظهر یک شنبه طی دیدار با مدیرکل و معاونان فرهنگی و اداری‌مالی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گیلان اظهار کرد: حوزه فرهنگ، نیازمند توجه بیشتر است و چنانچه دغدغه مند این عرصه هستیم، لازم است از کانون و دیگر مجموعه‌های فرهنگی حمایت کنیم.

فرماندار رشت بر لزوم راه اندازی مرکز فرهنگی هنری در مسکن مهر رشت تاکید کرد و گفت: غفلت متولیان، امکان نقش آفرینی دشمنان و تأثیر گذاری آموزه‌های آنان را در ذهن و ضمیر نسل کودک و نوجوان فراهم می‌کند.

وی بر همین اساس نیز نقش کانون را مهم ارزیابی و با قدردانی از اهتمام دست اندرکاران این نهاد فرهنگی در جهت جذب مخاطب و جذاب سازی فعالیت‌ها ادامه داد: افزایش ارتباط میان نسلی، مدیریت حضور آینده سازان در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی و همچنین، ایجاد بسترهای مناسب برای همراهی خانواده‌ها، از اولویت‌های مجموعه‌های فرهنگی به شمار می‌رود.

عاشوری با اشاره به اهمیت افزایش سواد رسانه‌ای کودکان و نوجوانان برای مواجهه با تهاجم فرهنگی بیگانگان و با ضروری توصیف کردن پیوست تربیتی فعالیت‌ها ادامه داد: برای فرهنگ سازی، لازم‌است از افراط و تفریط پرهیز کرده و با حمایت‌های مالی از فعالان فرهنگی و استفاده از نیروی انسانی توانمند نقش آفرین باشیم.

وی با تاکید بر اینکه توسعه فضاهای فرهنگی در دستورکار مسئولان است و با استقبال از راه‌انداری مرکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در شهرستان رشت تصریح کرد: با تعریف طرح‌های عمرانی مناسب از سوی کانون، نسبت به تأیید پروژه و اختصاص منابع مالی لازم اقدام می‌کنیم.

کد خبر 6097370

دیگر خبرها

  • طهرانچی: معماران دانشگاه آزاداسلامی پروژه مسکن دانشگاه را طراحی می‌کنند
  • ضرورت توجه به معماری و شهرسازی ایرانی ـ اسلامی 
  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار واحد مسکن
  • آمادگی گروه معماری دانشگاه آزاد برای طراحی ساخت ۵۰ هزار مسکن کارکنان و اساتید
  • بوستان رازی به محیط ویژه برای نوجوانان تبدیل می شود
  • بوستان رازی، بوستانی ویژه نوجوانان می‌شود
  • تکمیل ساختمان کانون پرورش فکری خمام نیازمند حمایت مسوولان است
  • لزوم راه اندازی مرکز فرهنگی هنری در مسکن مهر رشت
  • سکوت در ماجرای سنگلج جایز نیست!
  • نوای «حیدر حیدر» کودک خردسال در حرم علی بن ابی‌طالب